Thursday, March 14, 2013

Judgmental

Benda tok happened in last few days... that day, memang rasa mok share but bila pikey balit, sik jadi sebab gik tengah emosi. Sekarang dah calm down and rasanya dah boleh share...

What do you think of being judgmental?

Masa ya, Encik Suami and aku pegi dinner... that place nang banyak pusak strays, so aku nang slalu pack cat kibbles dalam kereta. So senang lah skali makan, skali merik ngan pusak2 and asuk.

When we were seated, adalah certain amu/nenek tok tgh berjual rah meja sebelah. Amu ya berjual jambu aek. Laki ku terus nangga aku... sebab dolok kesahnya camtok (inception crita dalam crita lok), rah kedei yang sama, amu yang sama datang ngagak meja mek org, jual paku pakis... Bukan sayor midin or pucuk paku... tapi paku pakis yang dah itam2 layuk nak diputit lam parit... Laki ku time ya padah sik maok, madah sik makan... But aku tek sik kempang ati... Amu ya jual rega RM2... pasya nya tek madah, "Tolong amu...mau kasi anak susu...".

O tedah rasa ati ku even though rasa pelek sebab umo amu ya dah tua macam nenek-nenek, tapi madah nak meli susu anak... Sik hal kataku pun... kali menar nya ada ngibun cucu nya kah... rupa dirik amu ya pun kusut masai jak... Berik jak aku RM2 tek... Kesian bah... Judgmental sik aku?

Ku anok laki ku time ya... "Kenak ktk polah nenek ya gia... sian ngan nya... RM2 jak bah..." :(
Terus laki ku padah, "Kmk ada reason..." Diam jak terus kmk duak... sik hal lah... janji ati ikhlas nak merik.

Ok, back to recent story...
Amu ya tek berjaya jual jambu ya kat meja sebelah... RM5 sebungkus but condition...umm sik pandey ku nak madah... terkejut juak aku time ya... kenak amu tok sanggup jual benda yang sik kacak ngan orang dengan harga mahal gilak... Mun nak tutup sales pun, barang dah sik fresh, beriklah harga murah sikit... sebab mcm sik worthy jak RM5 dengan jambu condition kedak ya...

Amu ya terus continue ngan table mek org... tagline sama dipakey nya... "Tolong amu... Mau beli susu anak...". As usual, laki ku madah sik maok dengan tegas,."Sorry, saya sik maok... sekda orang makan... ". Terus amu ya mujok aku gik... aku pun jawab, "Sorry lah amu... bukan sik maok beli... Saya sik boleh makan jambu gilak... angin... kelak membazir." Terus amu tek madah, "Oh... tidak boleh makan..." and pegi ngagak table lain. Ok, Alhamdulillah... amu ya faham.

Tengah mek duak nunggu org datang ambik order, dalam time blur-blur ya, tetiba telinga ku macam terbukak luas... sebab org meja sebelah ya tek klaka mcm nyerin2... mula2 sik ambik kisah, but bila ayat sigek tok mala di ulang-ulang, terus aku pasang telinga benar2 utk memastikan lagik.

"Ingat tau adik?? Jangan SOMBONG macam tu!! *inserts ayat nasihat tapi berbunyi sarcasm and nyerin oleh makcik customer madah ngan anak nya*. Anak nya tek noleh berkali-kali rah meja kmk duak (meja mek duak plg hujung and selepas mek org adalah stall yg gelap xda papa) madah nya sik faham apa dikerepak mak nya.

"Tak elok kalau kita buat orang macam tu! Jangan buat muka sombong!" katanya lagik sambil jungonya nunjok mek org...

Aiiihhhh... nyirap rasa darah ku nait ke palak. Rasa nak timbol urat dahi tepi telinga. Rasa cam nak ku tenong ku muka makcik ya menar2... Aku sik paham camne perasaannya nangga mek orang tok tek sombong. Terus ku madah ngan laki ku, "Orang ya nganok kita sombong kah?" pakey nanyak kepastian. "Ne tauk nya..." kata laki ku... "Iboh layan org kedak ya... nya sik faham apa niat kita..."

Ngerepak juak aku tek sbb aku sik paham org perange mcm ya... nak nasihat anak, niat bagus tapi bila dah nyerin2 camya macam niat nak memalukan orang, ya dah sik bagus... Lagikpun, aku ngan laki ku klaka ngan amu ya bagus2... siap klaka manjak gik ada aku madah ngan amu ya aku xpat makan tegal angin... sekda pun menghalau, mencari-cerca nyumpah seranah nikam barang kah apa.

Pasya, ada pusak ngagak kaki makcik ya... pusak siam pregnant... kiuuutttt na mukanya... Terus makcik ya tek molah bunyi kiut juak macam berkelaka ngan pusak ya... Berik nya makan... Pandey sejok juak ati ku tek... Rasa cam berfikir balit... Kali nang niatnya bagus... yalah... baginya RM5 ya sikit... mungkin nya berada and sik rasa membebankan mun sapa2 mok sedekah. Ok fine...

Dalam masa nunggu food sampey tek, ku berik juak pusak-pusak makan keropok... Pasya aku nengar makcik ya tek mcm nerais, "EEEEEEEEEEEEEEE!!! Taknak la!! Geliiii!! EEEE!!!" sambil ngentak2 kaki sambil nangga dibah. Duhal tek ada pusak laki kurus mintak makanan ngan nya...

Terus ku beristirghfar... Astargfirullahal'azim.... ya baruk pengempang ompuan ya... pusak kacak dipuji-puji, diberik makan... pusak sakit dihalau kedak ya??? *Start datang emo time type tok* Terus ku angkat dari kerusi pegi nunggah pusak ya.... O lah kaseh nya... nya selesema terok... beringus jak nya... terus ku teringat ngan pusak ku yg sampey kinek tok lom jumpa...Si Kuning.... :( Jaik ati ku... rasa nak nangis... Si Kuning ya ada problem sinus juak... berik ku keropok ngan pusak laki ya tek... Kaler nya putih with telinga & kakinya ada kaler kuning cair.... Tapi nya sik pandey makan which aku rasa idong nya blocked sik dpt hidu food... :(

Masa makan dinner ya... aku sambong gik ngerepak sorang dirik... Aku pikey ko tek angelic gilak... paduhal apa jak beza kau? Mulia gilak kah kau mun sik sombong ngan manusia miskin tapi berik malu orang, judgmental ngan orang and sombong ngan haiwan Allah? Yarabbi... aku rasa sedeh gilak2... Nya nak nganok kmk duak sikhal... tp jangan molah pusak ya macam sampah.

Tiba-tiba, aku ternampak amu tadik... dengan sorang lelaki mudak sikit darinya which aku rasa ya anaknya, masok lam kereta sedan kaler hitam yang lebih anggun bergaya daripada kereta kmk duak yg dah tertanggal sia sitok. Terus ku padah ngan laki ku... "Tangga ktk ya... " Terngangak juak lakiku... lalu senyum... Then nya madah, "Ktk tauk sik apa reason kmk knk kmk slalu sik mok beli barang ngan nya? First, sebab nya slalu makey alasan 'Tolong amu... mau kasi anak susu'. Mun kita ikhlas nak berjual ngan org pakey carik rezeki, kenak mesti jual barang yg dah sik bagus... Semua kita ada tanggungan... don't create a situation macam kita jadi mangsa. Second... kmk nemu nya beli nombor ekor..."

Erk... hmm...bagi aku, sik kesahlah nya nak beli nombor ekor... sbb ya culture sidaknya... but laki ku paling sik suka org beli nombor ekor sbb baginya, nasib sik dapat ditukar selagik kt pun sik ngubah dengan berusaha. Okai... ._. Ku toleh rah makcik ya tek... nya mula2 sik perasan, tapi camne kah nya tertoleh rah amu ya juak lalu muka nya terkejut and terus terdiam... Ku perati jak mimik mukanya merati amu ya dari masok kereta sampey kereta ya berjalan. Nang terussss nya diammm...

Honestly speaking, aku puas hati. Serius, Alhamdulillah... aku sik perlu gik nak ngerepak. Allah maha adil... Mun makcik ya sik rasa tertampar dengan situation ya, sik tauklah gik... Don't be judgmental.  

Akhir cerita, tanggalah video tok yg dipost oleh Zati lam fesbuk.



7 comments:

RaMa-RaMa Fareeza said...

zaman kinek tok mcm susah nak jumpa orang yang bernar2 jujur dalam berusaha..kadang2 kita kesian dengan nasib orang tapi sebaliknya ada juak org yg ngambik jalan mudah n ambik kesempatan....

cgek gik mcm tindakan hubby ktk, kmk perasanlah salunya urg laki mesti ada tindakan yang tersembunyi yg kita x akan paham pada mulanya, tapi kebanyakan tindakannya berasas kannn...
act cdak laki tok kadang kita rasa nya x patut polah mcm ya....tp "oh rupa2"nya ada sebab....

Mrs. Ichiban said...

Kan??
Kita ompuan tok, lebih perange straightforward and maok diberik penjelasan lengkap bah. hehehe...

I'm Farsilla said...

waah hebat. belom dak apa2 tuhan dh nunjuk everything :)


SIlla

Mrs. Ichiban said...

I believed so too, Silla! ^^

M.A.M.A said...

mun org dtg ke meja mcm ya biasa kmk tunduk jak. laki mek yg madah maok ka sik.
coz kmk tok ka cepat kesian...
huhuhu..

Mrs. Ichiban said...

hehehe! kmk gia juak, tp hal tok tek, amu ya jenis persistent, and kmk kesian nangga nya trying hard gilak, yalah kmk klaka ngan nya juak padah kmk xdpt makan jambu... aziz ya nang x makan buah bah...

MBOK EMA said...

o tedah pusak kurusss...